مدیر عامل شرکت دانشبنیان پرتوتاپ رایان با اشاره به مزایای بهرهگیری از فناوریهای نوظهور و نوین در صنعت کشاورزی بیان کرد: با کاربست این فناوریها میتوان چند هدف را محقق کرد که عبارت از افزایش سود پایدار، کاهش هزینههای تولید و حفظ محیط زیست و جلوگیری خروج ارز از کشور هستند.
حمید بهنگار، مدیر عامل شرکت دانشبنیان پرتوتاپ رایان، در گفتوگو با گروه رسانهای آتا (دبیرخانه اجلاس تجارت محصولات کشاورزی و غذا)، به ارائه توضیحاتی در زمینه فعالیتهای این شرکت و نقش آن در تولید و صادرات محصولات کشاورزی پرداخت و بیان کرد: فعالیت این شرکت در حوزه هوشمندسازی کشاورزی و استفاده از فناوریهای نوظهور و نوپدید در صنعت کشاورزی است.
وی در ادامه افزود: بر این اساس تلاش ما بر این است که بتوانیم فناوریهای نوظهور مانند رباتیک، هوش مصنوعی و … را مانند سایر کشورهای پیشرفته در ایران هم وارد حوزههای صنعتی و به صورت اخص وارد صنعت کشاورزی کنیم.
بهنگار تصریح کرد: پذیرش فعالیتهای جدید توسط کشاورزان در تمام دنیا به نسبت سایر صنایع بسیار پایین است. دلیل ظهور و فعالیت اندک شرکتهای دانشبنیان در این زمینه نیز همین امر است. کمتر از دو درصد از شرکتهای دانشبنیان یا استارتاپی علاقهمند هستند که در زمینه کشاورزی فعالیت داشته باشند؛ چراکه پذیرش مخاطب نسبت به سایر صنایع در این بخش پایین است. از اینرو استفاده از فناوریهای نوظهور روند بسیار کندی دارد و از سویی هم پرهزینه است. از طرفی چون سطح پذیرش این فناوریها پایین بوده، رشد و نفوذ این فناوریها هم در صنعت کشاورزی بسیار پایین بوده است.
مدیر عامل شرکت دانشبنیان پرتوتاپ رایان در پاسخ به این پرسش که چرا باید به سمت استفاده از فناوریهای نوظهور رفت؟ گفت: بهرهگیری از فناوریهای نوین و نوظهور میتواند سه هدف را محقق کند که دو مورد از آنها با بهرهبرداری محصول مرتبط است و سومین هدف تمام جامعه را شامل میشود.
وی در ادامه افزود: نخست اینکه بهرهگیری از فناوریهای نوین سبب افزایش سود پایدار میشود؛ یعنی میتوان سود را برای کشاورز تا حد ممکن بالا برد و این افزایش را پایدار نگه داشت. دومین هدفی که بهرهبرداری از این فناوریها محقق میشود، کاهش هزینهها است. برای نمونه میتوان مصرف آب یا نهاده را مدیریت کرد. سومین هدف نیز حفظ محیط زیست و کاهش خروج ارز از کشور است که در این بخش دولت هم میتواند بهرههای خودش را ببرد.
بهنگار در پاسخ به این پرسش که آیا استفاده از این فناوریها در صادرات مؤثر است؟ گفت: بله، خود این فناوری نیز قابل صادرات است. کشورهای منطقه جمعیت بالایی دارند و از اینرو میتوان این محصول را صادر کرد. افزون بر این، به کارگیری این فناوریها سبب میشود که کیفیت محصولات کشاورزی افزایش یابد؛ چراکه وقتی مصرف نهادهها مدیریت میشود، پتانسیل بیشتری برای صادرات به وجود میآید و کشورهای مقصد هم از این محصولات استقبال میکنند؛ زیرا با هزینه پایین تولید شدهاند و برای کشاورز و خریدار بهصرفه خواهد بود.
وی در انتهای صحبتهای خود در پاسخ به این پرسش که این فناوریها قابلیت استفاده روی چه محصولاتی را دارند؟ گفت: از نظر تکنولوژی محدودیتی نداریم بلکه از نظر سطح پذیرش محدودیت وجود دارد. برای نمونه در برخی صنایع این فناوریها راحتتر نفوذ میکنند و در برخی صنایع سختتر. در تمام حوزههای کشاورزی میتوان از این فناوریها بهره گرفت اما باید اکوسیستمی شکل بگیرد که دولت شرکتهای هوشمندسازی را به عنوان بخشی از اکوسیستم جامعه کشاورزی کشور بپذیرد تا این فناوریها تمام حوزههای کشاورزی را شامل شوند.