صنعت غذا و کشاورزی

مهندس علی هاشمی: بذر؛ یک فرصت ، یک تهدید

علی-هاشمی

مدیر فروش و بازاریابی پتکوس آلمان: در حال حاضر بذر در ایران به یک تهدید بزرگ تبدیل شده است، از این رو دود کیفیت پایین بذر تولید شده به چشم کشاورزان خواهد رفت و با توجه به کم آبی‌های پیش رو در ایران تولید بذر با کیفیت تاثیر بسزایی در جلوگیری از هدر رفت آب خواهد داشت، در صورتی که با درایت و هم‌اندیشی ارگان‌های ذی ربط می‌توان این تهدید را به یک فرصت بی‌نظیر بدل نمود، از این رو میتوان به کشورهای همسایه نیم نگاهی انداخت ، کشورهایی که تا چند سال اخیر در این حوزه ضعیف بوده‌اند ولی حالا میتوان به آنها در کنار تامین مصرف کشوران به چشم صادرکننده بذر خاص نیز نگاه کرد.

بذر می‌تواند یک محموله صادراتی باشد؛ چه‌اینکه خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا از این طریق درآمد کسب می‌کنند اما تا الآن در ایران توجهی به این زمینه نشده است و این زنگ خطر در حوزه کشاورزی به صدا درآمده است؛ چون کشورهای همسایه در این زمینه از چند سال قبل شروع به فعالیت کرده‌اند و جامعه کشاورزان ما دارند این بازار را از دست می‌دهند؛ این پتانسیل با نبود زیرساخت‌هایی که نادیده گرفته شده در حال از دست رفتن است و اگر به همین صورت پیش برویم شاید واردکننده این محصولات هم بشویم.

علی هاشمی، مدیر فروش و بازاریابی پتکوس آلمان در ایران، در گفت‌‎وگو با گروه رسانه‌ای آتا (دبیرخانه اجلاس تجارت محصولات کشاورزی و غذا)، به طرح بحث در زمینه اهمیت و جایگاه بذر در افزایش کیفیت محصولات کشاورزی، وضعیت تجهیزات فراوری بذر در ایران و چگونگی واردات و صادرات پرداخت.

وی در ابتدا با اشاره به فعالیت‌های شرکت پتکوس بیان کرد: شرکت پتکوس بیش از 180 سال است که در زمینه ساخت ماشین‌آلات بوجاری، پروسس بذر و سیلوهای ذخیره‌سازی سابقه و تجربه دارد. افزون‌ بر این‌ها یک شرکت دیگر هم در خدمت پتکوس است که در زمینه آرندی و نوآوری فعالیت می‌کند و در سال‌های اخیر توانسته جوایز زیادی را در زمینه نوآوری و پروسس بذر به دست آورد.

هاشمی تصریح کرد: یکی از مسائل مهم در کشاورزی مسئله بذر است که پتانسیل خیلی خوبی دارد اما در حال حاضر در بخش بذر ضعیف هستیم؛ به‌نحوی که 70 تا 80 درصد از بذرهای متوسط رو‌به‌بالا از کشورهای دیگر به ایران وارد می‌شوند و در داخل برای تولید آن‌‎ها خط‌های مدرنی وجود ندارد.و در حال حاضر بذری که در داخل کشور تولید میشود به هیچ وجه کیفیت مناسب را ندارد.

مدیر فروش و بازاریابی پتکوس آلمان در ایران با اشاره به مراحل تولید بذر بیان کرد: تولید بذر چند مرحله دارد؛ مرحله نخست، مرحله بوجاری یعنی تمیزکردن بذر از دیگر ضایعات است. مرحله دوم، سورتینگ است که در این مرحله موضوع تفکیک با آیتم‌های دقیق‌تری پیگیری می‌شود، یعنی در این مرحله ضایعات جدا شده‌اند و بذرهایی که قوه نامیه ( قدرت بارورشوندگی ) دارند را سورت می‌کنیم. شرکت پتکوس دستگاهی را طراحی کرده که از طریق رنگ، حجم و شناسایی قوه نامیه بذرها را سورت می‌کند.

وی در ادامه افزود: در حال حاضر در ایران مؤسسه بزرگی داریم که از طریق کشتِ اتفاقی یک درصد از یک محموله بذر، مشخص می‌کند که چند درصد از آن قدرت بارورشوندگی دارد. این دستگاه‌ در بحث ارزشگذاری بسیار قابل اهمیت است و از طرفی کار یک ارگان با یک دستگاه انجام می‌شود.

هاشمی تصریح کرد: در دنیا تکنولوژی‌ها در این زمینه پیشرفت زیادی کرده است و ما هم در این زمینه جای کار زیادی داریم. همه جای دنیا تولید بذر یک کار فصلی است؛ یعنی بذر در فصل خاصی برداشت می‌شود و در همان فصل هم کار پروسس آن انجام می‌شود. اما معمولاً طوری عمل می‌کنند که بتوانند انواع بذرها مانند بذر سبزیجا، غلات، ذرت و دانه‌های روغنی را پروسس کنند و خطوط را انعطاف‌پذیر در نظر می‌گیرند که کل سال بتوانند با آن فعالیت داشته باشند.

هاشمی در پاسخ به این پرسش که اخیراً گفته می‌شود به دلیل افت کیفیت محصولات، بازار صادرات را از دست داده‌ایم؛ از این‌رو مسائلی که به آن‌ها اشاره کردید تا چه میزان می‌تواند در افزایش کیفیت محصول مؤثر باشد؟ گفت: اینجا همان نقطه عطفی است که همیشه به آن اشاره می‌کنیم. تولید محصول کشاورزی که در مورد آن حرف می‌زنیم، مستلزم دو گزینه است؛ یکی شرایط اقلیمی مانند آب و خاک و مورد دوم، بذر. ما در کشوری هستیم که چهار فصل است و به لحاظ آب و خاک شرایط اقلیمی بسیار مساعدی داریم و پتانسیل ما برای کشت محصولات بالا است. اما در مورد بذر جای کار بیشتری وجود دارد و این بر همگان روشن است که محصول خوب حاصل کشت بذر خوب است.

وی تصریح کرد: در مورد بذر در دو شاخه می‌توانیم بحث کنیم؛ یکی صادرات بذر که کشورهای پیشرفته درآمد بسیار خوبی در این زمینه دارند و دوم پروسس و عمل‌آوری بذر با دستگاه‌های نوین برای مصرف کشاورزان داخل کشور که موجب تولید محصولات با کیفیت بالا و صرفه جویی در مصرف آب می گردد. امروزه این کارها روی بذر انجام می‌شود تا بتوانند اصلاحات نژادی و این مسائل را دنبال کنند.

هاشمی بیان کرد: باید توجه کنیم که وقتی بذری را تولید می‌کنیم، اگر یک کیلو از آن را به کشاورز بدهیم، شامل بذر سالم و آغشته به سموم شیمیایی مفید برای بذر باشد. در اینصورت کشاورز می‌تواند به صورت صد درصدی برداشت داشته باشد و این موجب می‌شود که از هدر رفت آب و فضای کشاورزی هم جلوگیری صورت گیرد. عوامل گسترده‌ای در این موضوع وجود دارد و در نهایت این موضوع به کیفیت محصول مرتبط است؛ یعنی اگر بتوانیم با روش‌های نوین و مدرن این قابلیت را داشته باشیم که ریزمغذی‌ها را به بذر بدهیم کیفیت محصول کشاورزی چندین برابر می‌شود و آن زمان می‌توانیم در مورد صادرات صحبت کنیم و رقابت خوبی با کشورهای دیگر داشته باشیم.

مدیر فروش و بازاریابی پتکوس آلمان در بخش پایانی صحبت‌های خود بیان کرد: خود بذر می‌تواند یک محموله صادراتی باشد؛ چه‌اینکه خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا از این طریق درآمد کسب می‌کنند و کیفیت محصول را هم افزایش می‌دهند. اما تا الآن در ایران توجهی به این زمینه نشده است و این زنگ خطر در حوزه کشاورزی به صدا درآمده است؛ چون کشورهای همسایه در این زمینه از چند سال قبل شروع به فعالیت کرده‌اند و جامعه کشاورزان ما دارند این بازار را از دست می‌دهند. به بیان دیگر، این پتانسیل با نبود زیرساخت‌هایی که نادیده گرفته شده در حال از دست رفتن است. اگر به همین صورت پیش برویم شاید واردکننده این محصولات هم بشویم، پس باید به این مسئله توجه ویژه‌ای صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *