رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آبادان با اشاره به چالشهای موجود در زمینه صادرات بیان کرد: در حال حاضر خرمای آبادان با قیمت هر کیلو یک دلار به کشوری نظیر روسیه صادر میشود اما اگر همین خرما فراوری و به صورت استاندارد بستهبندی شود، به سادگی میتوان آن را با قیمت هر کیلو 10 دلار به اروپا صادر کرد، اما متأسفانه صنایع بستهبندی و فراوری در منطقه بسیار ضعیف است.
اسدالله کردزنگنه، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آبادان در گفتوگو با گروه رسانهای آتا (دبیرخانه اجلاس تجارت محصولات کشاورزی و غذا)، به طرح بحث در زمینه وضعیت تولید و صادرات محصولات کشاورزی در آبادان پرداخت و بیان کرد: عمدهترین محصولی که در آبادان کشت میشود خرما است. بین دویست و پنجاه تا سیصدهزار تن خرما در سال بهرهبرداری میشود که حدود سی درصد آن در شهرستان آبادان است. خرمایی که کشت میشود عبارت از خرمای برحی و خرمای سعمران است. خرمای برحی مصرف داخلی دارد و به دلیل اینکه باید آن را در سردخانه و در دمای خاصی نگهداری کرد، امکان صادرات ندارد اما خرمای سعمران صنعتی است و به کشورهایی نظیر هند، پاکستان و روسیه صادر میشود. همچنین باید اشاره کنم که امسال با کمک اتاق بازرگانی، شرکتهای تعاونی و دولت، خرید خرما را تضمین کردند.
وی در ادامه افزود: در سالهای گذشته توانستیم فراوری جدیدی در آبان انجام دهیم و خرماهای پیارم، مجول و برنی توسط اتاق بازرگانی آبادان کشت شد. با توجه به خاص بودن آب و هوای آبادان این خرماها رشد خوبی داشتهاند و تا دو سال دیگر به ثمر مینشینند. اگر این طرح با موفقیت همراه شود در سالهای دیگر میتوان تمام زمینهای حاصلخیز آبادان را زیر کشت برد.
کردزنگنه در پاسخ به این پرسش که مهمترین چالشها در زمینه صادرات چیست؟ بیان کرد: امسال در زمینه صادرات با مشکلات مختلفی مواجه بودیم. برای نمونه بندر آبادان هیچ صادراتی نداشت و از هزار و سیصد و هشتاد لنج تجاری که در آبادان کار میکردند، تنها سی و هشت لنج مشغول به کار هستند؛ چراکه از زمان شیوع کرونا، کشورهایی مانند امارات و کویت اجازه نمیدهند که صادرات به صورت دریایی باشد و درخواست آنها صادرات به صورت هوایی است. البته در حال حاضر در هفته دو بار محصولات کشاورزی و برخی آبزیان به کشور کویت صادر میشود.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آبادان تصریح کرد: امسال توانستیم با کمک اتاق ایران و روسیه با برخی تاجران روسیه به تفاهم برسیم تا خرمای منطقه را به این کشور صادر کنیم. همچنین توانستیم که نیمهرطب را به ترکیه صادر کنیم. البته ترکها تمایل داشتند این خرما در شهر آبادان بستهبندی شود اما این امکان برای ما وجود نداشت و مجبور شدیم این خرما را با قیمت بسیار پایین به فروش برسانیم. این نیمهرطب کیلویی یک دلار از ما خریداری شده اما در کشورهای اروپایی نظیر آلمان کیلویی 10 دلار به فروش میرسد.
وی در ادامه افزود: دولت در سال گذشته نزدیک به هشتاد هزار تن خرما خرید و چون نتوانست آن را صادر کند این خرماها از بین رفت. اما اگر سرمایهای را در اختیار بگذارد تا صنایع بستهبندی و فراوری به راه بیفتد میتوان به سودهای خوبی دست یافت. در حال حاضر خرمایی که به کشور روسیه صادر میشود، کیلویی یک دلار به فروش میرسد اما اگر همین خرما فراوری و به صورت استاندارد بستهبندی شود، به سادگی میتوانیم آن را با قیمت هر کیلو 10 دلار به اروپا صادر کنیم، اما متأسفانه صنایع بستهبندی و فراوری در منطقه بسیار ضعیف است.
کردزنگنه بیان کرد: خرما در درجههای یک تا سه دستهبندی میشود. برخی از خرماها مصرف معمولی دارند اما از برخی خرماها به صورت صنعتی بهرهبرداری میشود. برای نمونه در روسیه از خرما استفادههای صنعتی صورت میگیرد. اما مهمترین مسئله این است که بتوان خرما را فراوری کرد که در این زمینه موفق نبودیم و همین امر سبب شده تا در سالهای گذشته ضررهای میلیون دلاری را متحمل شویم. بر این اساس اگر دولت از این صنعت حمایت میکرد، میتوانستیم صادرات بهتری داشته باشیم.
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آبادان در انتهای صحبتهای خود تصریح کرد: یکی از اقدامات جدید اتاق بازرگانی آبادان این بود که توانستیم در منطقه به پرورش ماهی سیبس بپردازیم. این ماهی بیشتر در استرالیا پرورش داده میشود اما به کمک دامپزشکی و وزارت جهاد کشاورزی توانستیم این ماهی را پرورش دهیم و در آینده نزدیک میتوانیم به صادرات آن بپردازیم.