صنعت غذا و کشاورزی

امیرحسین حبیبیان: برای صادرات محصولات خودمان هم اختیار نداریم

امیرحسین حبیبیان، مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار استان تهران

مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار استان تهران بیان کرد: : یکی از تأکیدات و اصرارهای ما بر این است که خودمان بتوانیم صادرات را انجام دهیم اما دولت در پاسخ به این درخواست برای ما مباشر معرفی و دخالت می‌کند؛ این یعنی برای صادرات خودمان هم اختیار نداریم.

امیرحسین حبیبیان، مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار استان تهران، در گفت‌وگو با گروه رسانه‌ای آتا (دبیرخانه اجلاس تجارت محصولات کشاورزی و غذا)، به طرح بحث در زمینه چالش‌های موجود در زمینه صادرات و وضعیت بازار مرغ و تخم‌مرغ در داخل پرداخت و در ابتدا بیان کرد: یکی از تأکیدات ما بر این است که خودمان بتوانیم صادرات را انجام دهیم اما دولت مداخله می‌کند؛ این یعنی برای صادرات خودمان هم اختیار نداریم. در اردیبهشت گفتند که صادرات تخم‌مرغ را آزاد می‌کنیم. یک روز بعد، یکی از دوستان از ترکیه پیام داد که کارتن دوازده‌تایی تخم‌مرغ از 27 دلار به 24 دلار رسیده است، اما ما یک ماه و نیم درگیر بودیم که فقط عوارض گمرک را حذف کنیم.

وی در ادامه افزود: نیت از صادرات این است که جلوی ضرر بیشتر را بگیریم اما دولتی‌ها می‌خواهند با عرضه زیاد و تقاضای پایین قیمت را کنترل کنند و به دروغ‌نمایی بپردازند. سپس می‌خواهند بگویند که ما ارز را آزاد کردیم، یارانه هدف‌مند شد و قیمت تخم‌مرغ در بازار تکان نخورد، پس مقصر دلال‌ها و مرغ‌داران بودند. بر این اساس یک موجود خیالی درست می‌کنند و تقصیر را به گردن آن‌ها می‌اندازند.

حبیبیان گفت: اقتصاد ما سیاسی است و سیاست اقتصادی نداریم. به همین دلیل صادرات ما تداوم ندارد. بزرگ‌ترین معضل ما این است که ثبات اقتصادی نداریم. امروز تخم‌مرغ را صادر می‌کنیم و فردا یک نفر می‌آید و مجوز ما را باطل می‌کند و در نهایت تخم‌مرغ در گمرک برای صادرکننده باقی می‌ماند که اجازه برگرداندنش هم ندارد و این کالا در نهایت معدوم می‌شود. بنابراین ما ثبات نداریم، وگرنه بازار کشورهایی مانند بحرین و امارات بازارهای خوبی هستند. امروز خریدار می‌آید و خریدش را از ترکیه لغو می‌کند و از ایران می‌خرد اما بار سومی که خواست این کار را بکند، معلوم نیست دولت جلوی صادرات را می‌بندد یا نه اما در نهایت خریدار به مشکل برمی‌خورد.

مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار استان تهران در بخش دیگری از صحبت‌های خود به اهمیت تخم‌مرغ اشاره و بیان کرد: تخم‌مرغ اولین کنسرو طبیعی روی کره زمین است. بهترین و ارزان‌ترین پروتئین محسوب می‌شود و اصطلاحاً به آن گوشت فقرا می‌گویند. زمانی که گوشت گران می‌شود می‌گویند گوشت یا مرغ نخورید. تخم مرغ تنها کالای رژیمی است که با حداکثر مواد مغذی حداقل کالری را به بدن می‌رساند. این محصول، یک پروتئین رژیمی برای جلوگیری از کم‌خونی و افزایش سطح سلامت جامعه محسوب می‌شود. همچنین تخم مرغ اولین و با کیفیت‌ترین پروتئین حیوانی است و هر کسی در این زمینه ادعایی جز این کند، ادعایش اشتباه است. از گوشت، شیر و مرغ این منبع پروتئینی غنی‌تر است و ارزش بیولوژیکی آن در صدر منابع پروتئینی دامی است. به خاطر همین، در تمام دنیا روی تخم مرغ به عنوان یک کالای تغذیه‌ای استراتژیک حساسیت زیادی وجود دارد.

وی در ادامه به تحلیل وضعیت بازار و قیمت‌ها پرداخت و تصریح کرد: قیمت‌ها در بازار سرکوبی و دستوری است. یک زمان، ارز دولتی و ارز آزاد داشتیم. متأسفانه دولت به نفع خودش کار را انجام داد؛ یعنی ارز نیمایی را مطرح و داستان را به نحو دیگری پیاده کرد. میان ارز دولتی تا ارز آزاد حدود بیست هزار تومان تفاوت قیمت وجود دارد که به حساب دولت می‌رود و عنوانش هم هدف‌مند‌سازی یارانه است. البته اینکه چه مقدار از این یارانه هدف‌مند شده و چه میزان از آن را به اسم هدف‌مندسازی به قشر هدف می‌دهند مشخص نیست که این‌ها جای اما و اگر دارد و باید توسط افراد اهل فن بررسی شود که چقدر هزینه می‌شود و چقدر باقی می‌ماند. ما‌به‌التفاوت عددی که به مردم یارانه می‌دهند، عددی است که نصیب دولت می‌شود و نه مردم. این یعنی از جیب تولیدکننده برای جبران هزینه‌های دولت به جیب دولت می‌‎رود.

حبیبیان گفت: پذیرفتیم که اگر یارانه را به گندم می‌دهید، تبدیل به ماکارونی می‌شود و در افغانستان به قیمت مفت به فروش می‌رسد و تولیدکننده هم مشوق صادراتش را می‌گیرد یا ذرتی که به صورت یارانه‌ای وارد شده تبدیل به پفک یا پاپ‌کورن شده است یا روغنکشی و فرآورده‌های آن با قیمت بسیار بالاتر در بازار به فروش رسیده است. این کالا یارانه داشته اما تولیدی انجام شده که در سبد مردم، کالای اساسی نیست و اینها درست است، اما پیشنهادات مختلفی را دادیم و در آخر گفتیم که اگر نمی‌توانید کاری انجام دهید ما را رها کنید و ارز تک‌نرخی شود. دولت بیست هزار و پانصد تومان را برای خود برمی‌دارد. میان ارز نیمایی و آزاد، یک ریال اختلاف، مساوی با دخالت دولت، رانت و فساد چیزی بود که در جلسات متعدد توسط تمام تشکلات تولیدی بخش دام و طیور به این قضیه اشاره کردند که متأسفانه در این مسئله کسی به این موضوع توجهی نکرد.

مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار استان تهران در ادامه افزود: مجدداً برای ما سناریوی سابق نوشته شد؛ یعنی همچنان دستورات و قیمت‌های سرکوبی وجود دارد، با این تفاوت که یک ما‌به‌التفاوت بیست هزار تومانی را دولت برای خودش برمی‌دارد؛ یعنی هم خدا را گرفته و هم خرما را و دخالت هم می‌کند. یک زمان دولت یارانه می‌دهد و بر همان اساس ما موظف هستیم کالا را به قیمت مصوب عرضه کنیم اما اینها به اسم هدف‌مندی یک ارز نیمایی را مطرح و رهاسازی و پیاده کردند که موجب می‌شود ما‌به‌التفاوت زیادی به خزانه دولت وازیر شود و از این طرف دولت اجازه دخالتی که در سناریوی قبلی داشت را برای خودش محفوظ نگه داشته است؛ یعنی مطابق همان سناریو رفتار می‌کند.

وی تصریح کرد: در نهایت پیشنهاد دادیم و گفتیم این کالا به هر قیمتی می‌خواهد تمام شود آن را به همان قیمت از ما بخرید و به هر قیمتی که صلاح می‌دانید به جای یارانه نقدی، کارتی که شارژ می‌کنید باشد. به نحوی که شهروند با توجه به خانواری که دارد و بر اساس پروتئین روزانه، بتواند پروتئین تأمین کند. در غیر اینصورت با این وضعیت تورم، حتی اگر 10 میلیون تومان هم یارانه بدهند مشکلی حل نمی‌شود و تمام این به اصطلاح یارانه صرف هزینه‌های روزمره مردم شده تورم‌زا خواهد بود.

حبیبیان بیان کرد: می‌گفتند هدف‌مندسازی شده اما پول نقد مطرح است و هرچند این مقدار پول نقد هم با آن ما‌به‌التفاوتی که به خزانه‌داری کل واریز می‌شود تفاوت خیلی چشم‌گیری را دارد، اما اعلام شد که همین مقدار اندک را در قالب بن کارت یا کارت عابر بانک پرداخت کنید که فقط با آن کالا خریداری شود.

مدیرعامل اتحادیه مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار استان تهران گفت: نتایج این تصمیم‌هایی که گرفته شده فجایع تغذیه‌ای است که در سال‌های آتی شاهد آن خواهیم بود. می‌توانستند سبد کالا هم بدهند و پیشنهاد ما هم همین بود اما نگفتیم که به صورت کوپنی باشد؛ چراکه شأن مردم ما عقب‌گرد به دوران پهلوی نیست. هرچه کالا ارزان باشد، مردم هم مصرف بیشتری می‌کنند. آمارهایی که ارائه می‌شود غلط است و آماری که می‌گوید سرانه مصرف مرغ و تخم مرغ بالا رفته، نمی‌گوید که تورم، معیشت مردم را به حدی در تنگنا قرار داده که خانوار از سرانه گوشت قرمزش صرف نظر کرده و مرغ و تخم مرغ را جایگزین کرده است. این یعنی سرانه مصرف با فرهنگ‌سازی بالا نرفته بلکه با فقر بالا رفته است.

وی در انتهای صحبت‌های خود بیان کرد: بازگرداندن مجدد و احیای وزارت بازرگانی نیز بسترسازی جهت تأمین فراورده‌های دامی است نه برای نهاده‌های دامی و حمایت از بخشی برای تنظیم بازار

تخم‌مرغ‌ را با پرداخت اسفبار و با پرداخت طولانی مدت از مرغ‌داران می‌گیرند.

در حال حاضر مرغ منجمد برزیلی در بازار داریم و هدف اصلی واردات است و نه تولید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *