محمد تقی فهیمی، مدیر عامل گروه صنایع غذایی ابروباد، به چالشهای پیشروی تولید محصولات غذایی در ایران پرداخت و بیان کرد: فعالیت تولیدی در ایران قبل از تاسیس یک کارخانه تا تولید همواره با چالش ها و مشکلات گوناگونی مواجه هست و صنعت غذا هم از این مشکلات مستثنی نیست. از مهمترین مشکلاتی که تولید کنندگان ایرانی با آن دست و پنجه نرم میکنند؛ مشکلات تورمی و عدم ثبات قیمت ها در بازار هست و همیشه سرمایه تولید کنندگان در خطر تحلیل و نابودی هست؛ چرا که تهیه بسیاری از مواد اولیه مورد نیاز تولید، نقدی است و فروش محصولات تولیدی به صورت اعتباری صورت میگیرد و این موضوع سبب تحلیل سرمایه تولید کنندگان میشود.
به گزارش روابط عمومی گروه رسانهای آتا، نخستین نمایشگاه تخصصی «زندگی سالم» در بهمن سال جاری واقع در برج میلاد تهران برگزار میشود. محورهای مورد تأکید در این رویداد که گروه رسانهای آتا برگزاری آن را بر عهده دارد، عبارت از: «محصولات غذایی سلامتمحور»، «محصولات ارگانیک»، «رژیم غذایی سالم» و «تغذیه ورزشی» هستند.
از اینرو و برای بررسی وضعیت تولید و مصرف محصولات ارگانیک در ایران، دلایل اهمیت استفاده از محصولات ارگانیک، لزوم و اهمیت فرهنگسازی در زمینه استفاده از محصولات ارگانیک و مسائلی از این دست با محمد تقی فهیمی، مدیر عامل گروه صنایع غذایی ابروباد، به گفتوگو پرداختیم که در ادامه مشروح آن از نظر میگذرد؛
از اینکه دعوت ما را برای انجام این گفتوگو پذیرفتید سپاسگزارم. در ابتدا خودتان و مجموعهای که در آن فعالیت میکنید را معرفی کنید.
بنده محمد تقی فهیمی مدیر عامل گروه صنایع غذایی ابروباد هستم؛ فعالیت ما تولید انواع عرقیات گیاهی عسل ادویجات بسته بندی شده و چای ایرانی با برند ابروباد هست.
به دلیل سابقه و تجربه ای که طی سالیان قبل در زمینه مواد غذایی داشتیم، از سال ۹۶ با تولید ادویجات بسته بندی شده، آغاز کردیم و به مرور چای ایرانی ، عرقیات گیاهی، عسل و ادویجات بسته بندی جز به محصولات ما اضافه شدند.
محصولات تولیدی مجموعه ما منشا صدرصد داخلی دارند که از محصولات کشاورزی، باغداری و زنبورداری ایرانی هستند و برای تولید محصولات، نیازمند مواد اولیه وارداتی نیستیم.
زمینه مصرف این محصولات در داخل کشور و صادرات بازار گسترده ای هست. از طرف دیگر محصولات ما مربوط به حوزه سلامت و گیاهان دارویی نیز می باشد و خدمت به مردم عزیز در راستای ارتقای سلامت جامعه و ارائه محصول با کیفیت از افتخارات مجموعه ما می باشد.
در زمان تحریمها تولید گروه ما با مشکل خاصی مواجه نمیشود . به غیر واردات ادویه جات که استثنا وارداتی هستند.
در طی فعالیت خود با چه چالش ها و فراز نشیب هایی روبرو شده اید؟
جهت روشن تر شدن مشکلات مثالی را مطرح میکنم، فرض کنید ما با یک میلیارد تومان از سرمایه شخصی، ۱۰ تن مواد اولیه خریداری و محصولی را تولید کردیم که با اعتبار سه ماهه به مشتری فروخته ایم؛ تا زمانی که مطالبات ما وصول شود و پولمان از فروش محصول برگردد، فرضا قیمت مواد اولیه دچار 30 درصد تورم شده و ما با آن یک میلیارد سرمایه در این زمان میتوانیم فقط ۷ تن مواد اولیه تهیه کنیم و این یعنی نابودی تدریجی سرمایه تولید کنندگان که این موضوع سبب میشود سرمایه ای که باید صرف تولید شود به سمت خرید ملک و طلا و خودرو سوق پیدا کند و تولید همیشه با رکود مواجه باشد و انگیزهای برای فعالیت تولیدی وجود نداشته باشد.
از مشکلات دیگری که در صنعت ما می توان به آن اشاره کرد، عدم ساماندهی کشاورزان و باغداران جهت تقسیم کشت انواع گیاه و تقسیم منابع آبی می باشد و با کمبود بعضی گیاهان که بعنوان مواد اولیه هستند مواجه می شویم.
امروزه در کشورهای پیشرفته، مرجع بالادستی، کشاورزان را جهت کاشت محصولات ساماندهی میکند تا انواع محصولات مطابق نیاز کشورشان تامین شود و با کمبود یک محصول و فراوانی بیش از حد محصولات دیگر مواجه نباشند. در سال های گذشته به طور مثال یکسال با کمبود گل محمدی جهت تولید گلاب مواجه هستیم و گل به شدت گران و کمیاب می شود و همان سال نعنا فراوان است و مازاد بر نیاز خریداران می باشد ولی سال بعد موضوع بر عکس می شود گل فراوان و نعنا کمیاب میشود.
قوانین دولتی در این زمینه چگونه است؟ آیا حمایت خاصی صورت میگیرد؟
قوانین و آیین نامه هایی که در زمینه تولید وجود دارد به دلیل تعدد مراجع نظارتی از جمله سازمان دارو و غذا، اداره بهداشت، سازمان استاندارد، سازمان تعزیرات، اداره جهاد کشاورزی، اداره صنایع، اداره تامین اجتماعی و اداره کار و ….با وجود سیل عظیمی از قوانین و آیین نامه ها همیشه مانند یک کوه بزرگ، سد راه تولید کنندگان هستند. در مواردی خود ما و همکاران ما سال ها برای شروع تولید یک محصول دوندگی و تلاش میکنند تا بتوانند مجوز دریافت کنند، در صورتی که شرایط مشابه در کشورهای پیشرفته، تسهیلات و کمک های بسیاری جهت تولید محصول اراده میشود و صرفا یک مرجع واحد، جهت پاسخگویی به مسائل تولیدکنندگان و حل آن وجود دارد.
کافی است بخواهید فعالیت تولیدیای را آغار کنید، باید دوسال فقط منتظر بمانید تا زمین به شما اختصاص بدهند و در مراحل ساخت هر بار که ناظر بیاید تا بخواهد جواب نظارتش را برای شما ارسال کند چندین ماه به درازا میکشد .
ساخت که تمام شود، مسئول سازمان غذا و دارو میاد و خواستار تغییرات میشود؛ مثلا میگوید سالن تولید این دو مدل ادویه از آن ۵ تا ادویه باید جدا باشد، جنس اتاق کشی چی باشد و هزار قلم دستور جدید ، بعد برای اینکه دوباره شما این موارد رو حل کنید و تا مجدد ناظر برای بررسی کند، چندین ماه باید معطل بمانید و با تمام شدن پروسه ساخت برای دریافت پروانه سیب سلامت و استاندارد نیز همینطور چندین ماه باید صبر کنید تا کمیسیون برگزار شود تا نتیجه بگیرید و هزاران مشکل از این قبیل که باعث میشود راه اندازی یک کارخانه، ۶ سال زمان ببرد.
واقعا یکسری نظامات غیر ضروری هستند؛ مثلا برای بسته بندی خمیر مایه و جوش شیرین و پودر کاکائو اداره غذا و داروی یک شهر مجوز نمی دهد ولی در شهر دیگر راحت مجوز می دهد. یا دردسر هایی که برای دریافت مجوز تولید کارخانه بسته بندی ادویه دارید مقایسه کنید با یک کارگاه کوچک با قوانین خیلی آسان تر که همان ادویه فاقد بسته بندی و فله نیز بدون هیچ نظارت و ممنوعیتی در تمام مغازه های شهر یافت می شود.
سازمان های دولتی با حذف مراجع و قوانین غیر ضروری و سرعت بخشیدن در پاسخگویی و صدور مجوزات میتوانند موجب گسترش و تسهیل فعالیت های تولیدی در ایران عزیزمان باشند . و همینطور ارائه تسهیلات بانکی نیز در شرایط تورمی قطعا از نیاز های ضروری هر تولید کننده ای خواهد بود.
در پایان اگر نکتهای باقی مانده بفرمایید.
توجه هر چه بیشتر مردم عزیزمان به استفاده از محصولات سالم و با کیفیت بالا و ارگانیک موجبات رشد و ارتقای سلامتی جامعه رو فراهم میکند. عسل و عرقیات گیاهی و ادویجات در صورتی که بدون تقلب تولید شوند و نظامات و استانداردهای بهداشتی در بسته بندی این محصولات رعایت شود، جهت درمان و پیشگیری بسیاری از بیماری ها مفید واقع می شوند و قطعا عوارضی که استفاده از داروهای شیمیای در بردارند در استفاده از گیاهان دارویی و غذای سالم وجود ندارد.
به مردم عزیز توصیه میکنم حتما این محصولات را از برند های معتبر که به صورت طبیعی و با کیفیت بالا تولید میکنند، تهیه کنند و از استفاده از محصولاتی ک به صورت سنتی و غیر بهداشتی تولید میشوند خودداری فرمایند تا از انتقال آلودگی ها و میکروبهایی که از طریق محصولات غذایی باعث بروز بیماریها می شوند؛ پیشگیری کرده باشند.